-5%
Zoom the image with mouse

Amukan Manusia Ciptaan (Projek Athena 3) by Syeraho

50 In stock
RM28.50 RM30.00
Terms & conditions
customers are viewing this product

Penulis: Syeraho
Penerbit: Iman Publication
Tahun Terbitan: 2022
Bahasa: Bahasa Melayu
ISBN: 9789672459330
Bil. Muka surat: 489 m/s
Format: Paperback
Harga: RM30.00
Berat: 0.445 kg

Sinopsis

Jangan kalah dengan diri kau, Athena! 

Setelah misi menyelamatkan isteri presiden yang diculik menemui kegagalan, negara Erudayn gempar pula dengan berita pembunuhan presiden dan serangan android pengganas. Rentetan tragedi itu membuatkan Athena merasakan kewujudannya sebagai manusia ciptaan adalah penyebab utama.

Kau hanyalah manusia ciptaan yang mengecewakan!”

Keadaan semakin genting apabila Athena tiba-tiba bertukar menjadi makhluk bengis yang tidak mampu dikawal. Orang-orang yang dia ingin lindungi kini menjauhinya. Bahkan, pasukan inteligen khas merancang untuk menangkapnya. Athena semakin tersepit; benarkah dia seorang pelindung, atau sebenarnya raksasa?

Emily yang sering muncul dalam mimpinya buat Athena sedar bahawa pertempuran kali ini bukan hanya tentang mengalahkan kejahatan luaran, tetapi melawan musuh dalaman yang tersembunyi – dendam dalam diri manusia, dan ketakutan dalam diri sendiri!

Customer Reviews

Based on 3 reviews
100%
(3)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
N
NUR HIDAYAH ABDUL HAMID
Siapa sangka novel aksi tetapi begitu banyak refleksi untuk diri.

487 muka surat ok novel ni. Tapi tak terasa pun. Tiba-tiba la dah habissss.

Novel ni special sebab ada nama saya kat bahagian penghargaan. 🤭 Haha tahniah Syeraho atas penghasilan novel ini. Banyak sangat penambah baikkan dari dua novel Projek Athena sebelum ini. Elemen emosinya dibawa dengan baik berbanding sebelum ini. Apa yang pasti dari novel pertama hingga yang ini, dapat nampak kesungguhan penulis membuat research sebelum menerangkan dengan detail di dalam novel beliau.

Selain itu usaha penulis mempelbagaikan perkataan bahasa melayu yang tak biasa dijumpa juga menarik perhatian saya.

Kalau awak belum baca Projek Athena 1 & 2 jangan risau, anda takkan menghadapi masalah untuk mengikuti jalan cerita dalam novel ini. Penulis pandai menyusun dan menerangkannya.

Membebaskan diri dari ketakutan. Melawan ketakutan diri sendiri kerana akhirnya musuh utama terbesar diri kita adalah ketakutan yang menjalar kuat dalam diri. Saya kira ini mesej utama yang penulis cuba bawakan. Sebab tulah dapat tengok dalam novel ini banyak monolog. Merasionalkan apa yang sedang dirasa dan difikir. Memujuk diri sendiri. Mengajak diri sendiri bersangka baik dan percaya pada harapan.

Membaca novel ini umpama memasuki hati & fikiran Athena. Masuk ke dalam watak yang mengalami kemurungan. Ini antara elemen terhebat dari novel ini. Mengangkat tentang kesihatan emosi dan mental. Perlahan-lahan kita dapat memahami bagaimana perjuangan mereka setiap hari. Atau terkadang berada dalam kasut Natalya. Bagaimana merespon, mendekati, memberi sokongan kepada kawan atau keluarga yang diuji kemurungan.

Siapa sangka novel aksi tetapi begitu banyak refleksi untuk diri.

Untuk kita semua yang setiap hari berdepan dengan ketakutan demi ketakutan. Moga novel ini memberi inspirasi

S
Syahrul Syahrul
tertarik dengan cover buku ini mulanya

Aku terserempak dengan buku ini sewaktu pesta buku alternatif baru-baru ini di KL. Aku tertarik dengan cover buku ini mulanya. Kemudian melihat penulisnya Syeraho, aku berasa deja vu sekejap, rupanya aku pernah jumpa nama penulis ni sewaktu browse buku-buku lain di laman web Iman Publication. Tapi aku tak penah baca buku Syeraho sebelum ini. Maka aku beli satu, untuk dalami gaya penulisannya dan cerita yang ingin dijualnya.

Jangkaan aku sewaktu beli novel ini ialah ia berkenaan hard sci-fi melihatnya cover-nya. Aku bilang satu peperangan besar di antara pasukan android yang dihantar menyerang bumi, dan karektor-karektor akan berkembang seiring perjalanan perang tersebut. Jangkaan aku meleset. Ia berkisar cubaan merampas kuasa oleh pakatan Asmodeus/Ezekiel/Irene/Jane ke atas pemerintahan negara Erudayn, dan usaha pertahanan oleh Inteligen Khas (macam pertahanan negara inilah). Latar dia simple, android ada senjata api, laser, pisau, etc, neo-manusia (manusia yang dicipta dari templat DNA orang lain). Penekanan utama penulis bukanlah aspek saintifik, tapi psikologi watak utama iaitu Athena dan bagaimana karektor ini berjaya melawan pemikiran negative overthinking dia pada akhir cerita.

Secara umum, bahasa yang digunakan dalam buku ini teratur, penggunaan kata, tatabahasa, ejaannya, seperti telah disunting oleh penyunting yang benar-benar buat kerjalah. Bahasanya juga tidak terlalu sastera dan mudah difahami pula. Lima bintang dari lima untuk bahasa.

Tentang jalan cerita pula, mudah difahami. Plotnya linear, dan ada sikit-sikit selit cerita latar watak. Cuma aku agak muak sikit bila bahagian-bahagian pertarungan terlalu panjang. Maka aku langkau sehingga ke keputusan sahaja (sepertimana yang aku lakukan untuk Nirnama karya Hilal Asyraf) dan pungut mana bahagian penting sahaja. Selain itu, keputusan pertarungan dia aku boleh agaklah, of course yang baik (Athena/ Natalya/ Joseph/ Inteligen khas) akan menang . Penulis banyak guna trump card, tapi secara peribadi aku lebih gemar jika penulis guna Chekov's gun atau plot coupon (yang mana elemen plot itu diterangkan dahulu awal-awal kemudian digunakan oleh watak sebagai 'coupon' untuk dia menang pertarungan).

Selain itu, aku fikir penulis bolehlah pendekkan sikit bahagian-bahagian di mana watak terlalu fikir melalut. Tapi aku faham, mungkin kerana kisah ini juga berkenaan watak yang jenis overthinking dan bagaimana dia bertarung dengan sikap ini, maka aku bertahan sajalah.

Jujurnya, aku tak adalah rasa bonded sangat dengan watak utama dia, iaitu Athena. Mungkin sebab watak ini dah awal-awal lagi kuat (macam Nirnama, sorry aku banyak banding dengan Nirnama sebab aku baca novel ini dahulu), jadi bila tak ada perjalanan zero-to-hero tu, susah sikit nak rasa bonded. Pada akulah, zero-to-hero part should not be dumped in flashback or prequel. Baru aku rasa seronok nak ikut kisah dan bonded dengan watak dia. Akhirnya aku terpaksa habiskan novel ini sebab dah terbeli.

Plot ceritanya juga meski linear, ia terlalu banyak. Aku jadi pening. Sekejap kat pusat pertahanan, sekejap dekat hospital, sekejap dekat residensi (tak penat ke? dah la watak cedera dari pertarungan sebelumnya). Transisi plot pantas. Apa aku boleh cadangkan ialah penulis boleh pendekkan kisah ini sebenarnya. Fokus pada satu pertarungan besar sahaja, contohnya serangan ke atas pusat pertahanan Erudayn. Contohnya, bahagian serangan ke atas pusat pertahanan itu aku rasa boleh dijadikan satu buku, jika ditambahkan kedalaman cerita, macam mana Athena selesaikan masalah etc menggunakan elemen-elemen dalam pusat pertahanan itu sendiri ke, etc. Cuba tengok kisah-kisah thriller macam Panic Room. Cerita dia cuma dalam rumah tu saja, tapi macam-macam cara dia buat untuk menumpaskan penjenayah. Lagi satu contoh yang paling dekat dengan kita filem Bukit Kepong. kan kisah dia pasal pertahankan balai polis dari serangan komunis? Tengok macam mana watak-watak survive dalam cerita tu? Thriller kan? Barulah mendebarkan.

Kesimpulannya, bahasa bagus, plot biasa-biasa saja, dan android dan neo-manusia (unsur futuristik) agak biasa pada aku. Secara keseluruhan, overthinking Athena ini 'berjaya dirawat' dengan pujukan Natalya saja (at least itulah yang aku dapat simpulkan, aku tak taulah penulis setuju ke tak). Jadi aku rasa tak stronglah solution dia.

Tiga bintang aku berikan. Aku rasa penulis boleh tambahbaik lagi story telling dia. Aku tunggu untuk melihat karya-karya penulis yang seterusnya.

E
Eyqa Zaque (The Hundred Pages)
Bacaan Bebas Spoiler

Bacaan akan menjadi pengalaman yang paling berharga apabila yang membaca turut sama merasai sakit dan gembira. Mudah nak kata, ini adala buku yang aku tunggu dari Syeraho semenjak kali pertama "follow" instagram beliau. Syeraho, YOU DID IT, and I am super proud of you!

Honestly, tak banyak aku nak komen dari segi penulisan dan pengembangan karakter, aku nak cerita about plot ajer. Syeraho nailed it to the max, sampai dalam satu buku ini sahaja, aku menangis lebih dari tiga kali. Hence, let me tell you why you should pick up this book as your next read:

1. Penulisan yang baik itu boleh datang dalam pelbagai bentuk, ada yang kerana penjanaan plot yang hebat ataupun karakter yang kita boleh kaitkan dengan diri kita dan pelbagai lagi. Kekuatan sebenar AMC adalah di bahagian pengembangan karakter, which also drive the plot very well. Manusia ni special tau, in every decision yang dia buat, it actually generated by their past experience, it is exciting actually, bagaimana Syeraho boleh compromise sejarah lampau setiap karakter dalam buku ini untuk mencorak siapa karakter itu sekarang. (Patutlah tebal, eheheh).

2. Isu kesihatan mental yang berjaya diulas dengan penuh hati-hati oleh Syeraho. Seperti yang kita tahu, dua watak utama dalam buku ini adalah Athena dan Natalya. Athena adalah seorang neo-manusia yang dibuat khas untuk menjadi senjata, pemahaman Athena tentang emosi juga berada ditahap yang rendah. Di dalam buku ini kita dapat lihat bagaimana Athena struggle dengan apa yang dirasainya, bagi aku, Syeraho telah membentuk Athena sebagai seorang yang baru, amat jauh ya Athena di Projek Athena 1 dengan di AMC. Sampai apa yang sepatutnya aku menangis masa di PA1, aku menangis disini. Sedih tentang kematian Dr Aria was delayed till now!

Seterusnya kita dapat explore sisi emosi dari sudut perspektif Natalya sebagai kawan baik Athena. Semenjak baca PA1 dan PA2 aku faham Natalya (chewah begitu) sebagai seorang yang bersendiri. Lahir dalam keluarga mafia telah membuatkan Natalya seorang yang hati batu, tetapi dalam AMC, kita akan teroka yang sebenarnya batu-batu begitu rupanya Natalya juga seorang manusia, yang mungkin ada dalam diri kita. Interesting, sejak dari awal lagi aku memang rasa Natalya ni interesting dan aku tak salah. Terima kasih kerana menulis watak Natalya dengan baik sekali (walau aku sebenarnya cringe gila babak romantik tu, tapi, it was a hell of a ride - sikit lempar buku, but they deserve to be together - awkward laugh dibelakang).

Karakter-karakter sokongan yang lain juga tidak ditulis dengan membuta tuli, semua berkait and at the end aku faham kenapa karater tu berperangai sedemikian. Banyak sebenarnya babak yang aku tidak jangka aku akan menangis, its good actually, because I love story yang pandai menabrak hati ditempat yang sepatutnya.

3. Gelojak emosi yang wow. Apa yang lebih hebat dari jangkaan yang anda bakal menangis pada buku ini adalah kenyataan yang anda sebenarnya akan menangis pada lembaran yang tidak dijangka. Plot teratur dengan baik, I feel so immersed with the plot sebab babak aksi sudah wow, macam membaca buku Takdir 1/ menonton Anime Bleach all over again, karakter development on track, kita tinggal baca, nikmati dan teladani sahaja buku ini.

Lain-lain:

1. Perubahan terbesar buku AMC ini dengan PA1 adalah bagaimana Syeraho really take time untuk develop every characters, she nourished it sampailah characters ini seperti hidup, have their own kind of battle, physically and mentally semuanya disajikan dalam novel ini.

2. Babak aksi yang tidak berkurang hebatnya, thumbs up for this, Syeraho dan babak aksi sukar berpisah.

3. Adalah dinasihatkan sekiranya anda ingin membaca AMC, lebih baik baca Projek Athena 1 dan Projek Athena 2 dahulu untuk keep in track.

Saya rekomenkan buku ini kepada yang suka babak aksi, saifai dan juga yang ingin lari dari realiti dengan ber emosi kerana emosi itu mengingatkan kita yang kita juga hanyalah manusia.

Akhir kalam, what a joyful emotional ride, satu naskhah yang terbaik dan terhebat dari Syeraho!

Amukan Manusia Ciptaan (Projek Athena 3) by Syeraho
You have successfully subscribed!
This email has been registered