Zoom the image with mouse

Pertempuran-pertempuran Agung Seni Pertempuran Terulung By Helmi Effendy, Moustapha Abbas & Amir Zayyanid

14 In stock
RM38.00
Terms & conditions
customers are viewing this product

Penulis: Helmi Effendy, Moustapha Abbas & Amir Zayyanid
ISBN: 9789671652886
Genre: Sejarah Dunia
Penerbit: Patriots Publishing

Perang itu sebuah seni. Ya, seni yang sangat memukau. Ia memerlukan kelicikan,strategi dan taktikal yang kena pada tempat dan waktunya. Jika kita membuka helaian sejarah, maka kita akan dapati terlalu banyak himpunan kisah seni-seni yang memukau manusia.

Kita akan kagum dengan jeneral-jeneral perang yang pernah wujud dalam sejarah. Kepintaran mereka menghasilkan sebuah seni peperangan tetap kekal menjadi kisah-kisah yang didendangkan kepada dunia yang sangat dikagumi.

Justeru, buku ini ditulis bagi menghimpunkan senarai seni-seni peperangan yang berlaku dalam sejarah. Bermula dengan kisah keperwiraan Khalid al-Walid menempa nama sebagai ‘Jeneral Islam Tak Terkalahkan’ kepada Alexander The Great membuka jalannya sendiri menuju kemasyhuran teragung kepada kepintaran Tun Perak dalam siri peperangan yang menyelamatkan Kesultanan Melayu Melaka.

Melalui buku ini, sesungguhnya anda semua akan dipersembahkan dengan sebuah seni terindah yang pernah manusia hasilkan, PERTEMPURAN & PEPERANGAN.

Customer Reviews

Based on 2 reviews
100%
(2)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
B
Bookoo Bookko (goodreads)

Ada 60 pertempuran,jadi anda boleh memilih pertempuran mana yang menjadi minat anda.Tapi kalau saya,ada 3 pertempuran yang amat saya minati iaitu;

1. Pertempuran Talas.
Pertempuran yang akan memindahkan teknologi kertas ke Tamadun Islam dan seterusnya akan menjadikan Baghdad sebagai sebuah kota ilmu.

2. Pertempuran Baghdad.
Pertempuran ni pula akan menjatuhkan Baghdad sebagai sebuah tamadun dan kota ilmu.Yang menariknya,koleksi ilmu ni diselamatkan oleh seorang Syiah Parsi.

3. Pertempuran Bun’ei dan Kōan
Menarik disebakan taufan Kamikaze yang berlaku telah menyelamatkan Jepun dari amukan tentera Monggol.Bukan sekali,sebaliknya dua kali!

Banyak lagi pertempuran yang akan anda baca jika anda memiliki buku ni.Best!

I
Incek Akim (goodreads)
60 Kisah Pertempuran

60 kisah pertempuran dimuatkan dalam buku ni. Disusun mengikut kronologi masa, seawal tahun 1457 SM (Perang Megiddo) sehingga tahun 1877 (Perang Shiroyama). Tak terlalu fokus kepada satu-satu peperangan; buku ni lebih kurang macam ringkasan la. Ada point-point penting, build up story, lawan, pastu result.

Selaku penggemar filem perang dan peminat game perang, aku rasa buku ni macam seronok dibaca dan mudah difahami. Penggunaan bahasa mudah, sesuai untuk pemahaman laymen atau orang yang nak tahu serba sikit pasal sejarah peperangan.

Ada beberapa kisah/sejarah peperangan dalam buku ni pernah diadaptasi ke layar perak. Contohnya; Thermopylae (480 SM), filem 300 (2006); Salamis (480 SM), filem 300 : Rise Of An Empire (2014); Kalingga (281 SM), filem Asoka (2001); Chibi (208), filem Red Cliff I & II (2008, 2009); Konstantinopel (1453), filem Fetih 1453 (2012); Myeongyang (1597), filem The Admiral : Roaring Currents (2014); Alamo (1836), filem The Alamo (2004). Contoh...

Aku kenal nama-nama tokoh dalam buku ni pun, sebab dulu banyak main game macam Age Of Empires II dan Sid Meier's Civilization V : Brave New World. Siapa kata main game tak bagus? Haha.

Pertempuran-pertempuran Agung Seni Pertempuran Terulung By Helmi Effendy, Moustapha Abbas & Amir Zayyanid
You have successfully subscribed!
This email has been registered