Minimalis by Faridah Ghazali

PTS Bookcafe
9 In stock
RM20.24 RM23.00
Terms & conditions
customers are viewing this product

Penulis: Faridah Ghazali
Penerbit: PTS Bookcafe
Tahun Terbitan: 2021
Bahasa: Bahasa Melayu
ISBN: 9789673695683
Bil. Muka surat: 232 m/s
Format: Paperback
Harga: RM23.00
Berat: 0.23 kg

Sinopsis

Sekiranya mahu ke hadapan, kita perlu bergerak, perlu berubah. Ada kesabaran diperlukan. Kejayaan dalam memiliki ketenangan dan kebahagian bermula dengan menghargai sekecil-kecil perkara.

 Mempraktikkan minimalis dalam kehidupan akan menghasilkan hidup yang lebih berkualiti, lebih masa, lebih ruang, lebih penghargaan, lebih jimat dan semestinya lebih bebas. Bebaskan diri daripada terperangkap dengan keinginan norma yang tiada batasan. Hidup ini terlalu singkat untuk sesuatu yang sia-sia.

Customer Reviews

Based on 3 reviews
100%
(3)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
N
Nrlatqh
Alhamdulillah 'ala kulli hal. 4.5/5 🥰

It's a great book, peeps.

Baca awal awal bab macam biasa tak rasa apa lagi sebab enjoy je the general idea yang penulis cuba nak sampaikan. Masuk bab 6 ke atas, I was banyak kali said like "eh so trueeee this oneee, and this one too! Haha lagi lagi tengah nak ambik mood for decluttering phase. Banyak sangat ayat dalam buku ni so relateable bila time mengemas tu ada barang sentimental yang takleh kita buang apa semua, sebab sayang. So, dekat situ dah menyekatkan misi kita nak teruskan sikap praktikal minimalis tadi. But i really loves dengan cara penulis pujuk hati pembaca regarding this issue: "Sudah masanya kita melepaskannya kepada orang lain. Perkara ni dah tentu tidak akan mengubah hubungan kita dengan orang yang kita sayang sekiranya terdapat keraguan disebabkan keterikatan emosi (contohnya hadiah daripada orang yang kita sayang)."

And ada lagi satu ayat dari penulis yang terkesan, she said: Kediaman bukan muzium. Kenangan dengan orang tersayang sebenarnya berada dalam hati kita, bukan dengan cara membebankan hidup kita, terikat dengan kebendaan yang akhirnya membataskan pergerakan kita.

Solusi dan penutup yang sangat baik saya kira pada penghujung bab ✨💯 Alhamdulillah 'ala kulli hal. 4.5/5 🥰

s
sora

Buku kedua tentang minimalis yang aku baca. Buku ini lebih islamik. Penulis sangat pandai mengaitkan konsep minimalis dengan konsep bersederhana dan bersyukur dengan apa yang dimiliki yang sememangnya sedia ada dalam ajaran agama Islam serta dari sudut meminimalis kejiwaan.

Meminimalis hidup bukan sekadar berkisar material sahaja tetapi juga emosi, minda dan urusan kejiwaan--m/s 220.

Lepas baca buku ni juga aku rasa insaf sebab apa yang ditulis oleh penulis betul. Kita banyak menghabiskan masa dengan melakukan banyak perkara yang tidak perlu. Duit juga banyak dihabiskan dengan membeli barang bukan keperluan.

Kualiti hidup bukan ditentukan oleh kuantiti kebendaan yang anda miliki. Hidup ini terlalu singkat untuk sesuatu yang tidak bermakna.

E
Emmy Hermina Nathasia

Mereka yang mengenali saya akan tertanya, kenapa asyik baca buku topik sebegini? Bukankah Emmy sememangnya mengamalkan konsep ini? Saya ada tanggungjawab moral untuk menyokong industri buku yang sedia kecil di negara ini. Kita tahu tidak ramai rakyat Malaysia yang selesa membaca buku Bahasa Inggeris yang menggunakan bahasa tahap tinggi dan berat isi kandungannya. Pembaca kita pula rata-rata sukakan buku yang mudah, berkongsi santai namun ada ilmu, tip, perkongsian, cerita yang boleh dipelajari dan diamalkan. Maka saya alu-alukan penerbitan buku sebegini dalam bahasa Malaysia agar ideanya dapat sampai ke rakyat Malaysia. Dan tugas pembaca ialah berkongsi kewujudan buku sebegini agar lebih ramai membaca di samping memandaikan rakyat. Jika bukan kita, pembaca yang bantu industri, nak harap siapa lagi?

Minimalis by Faridah Ghazali
You have successfully subscribed!
This email has been registered