-15%
Sold Out
Zoom the image with mouse

Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima by Azraei Muhamad

Out of stock
RM23.80 RM28.00
Terms & conditions
customers are viewing this product
Penulis: Azraei Muhamad
Penerbit: Write & Brave (Terfaktab Media)
Tahun Terbit: 2018
Bahasa: Melayu
Genre: Bukan Fiksyen, Ekonomi, Sosial
ISBN: 9789670774282
Ketebalan: 220 m/s
Format: Soft cover

Untuk budak-budak baru masuk universiti dan teruja dapat duit PTPTN.
Untuk budak yang baru masuk kerja dan mengidamkan kereta Nissan Skyline walaupun gaji masih layak terima BR1M.
Untuk yang tengah garu kepala nak cari duit buat kahwin.
Untuk yang merungut rumah harga mahal nokhorom dan marah kerajaan tak buat apa-apa.
Dan untuk pada (bakal) ibu bapa yang tak puas hati kenapa ibu bapanya tidak buat simpanan juta-juta masa dia kecil dahulu.

Kau nak terus merungut? Atau kau nak mula ambil tindakan dan ubah masa depan?
Your future, starts with you today.

What you eat today, decides your weight tomorrow.”

Table of Content

  1. PENDAHULUAN
  2. BAB1: MUKADIMAH
  3. BAB 2: TABUNG HAJI
  4. BAB3: ASB
  5. BAB 4: LOAN ASB
  6. BAB 5: BIASISWA
  7. BAB 6: PTPTN
  8. BAB 7. NOVEMBER RAIN, DECEMBER PAIN
  9. BAB 8: EMAS
  10. BAB 9: GAJI PERTAMA
  11. BAB 10: _I KA-SHING
  12. BAB 11: MAMA, NAK KAHWIN.
  13. BAB 12: MAIN KUTU
  14. BAB 13: SKIM CEPAT KAYA ATAU MLM
  15. BAB 14: PELABURAN TERPENTING
  16. BAB 15: TELEFON PINTAR BIJAK BESTARI
  17. BAB16: PERBELANJAAN
  18. BAB 17: KOYA CLOTHING
  19. BAB 18: KAHWIN SATU LAGI???
  20. BAB 19: MAKANAN ROHANI MENGGEMUKKAN POKET
  21. BAB 20: GROUPON
  22. BAB 21: SO CLOSE, YET SO FAR
  23. BAB 22: NAK BELI RUMAH, AKU TAK KIRA
  24. BAB 23: BERSARA PADA UMUR 20
  25. BAB 24: SAHAM FELDA DAN PUBLIC MUTUAL
  26. BAB 25: EVERYGAYDAY
  27. BAB 26: THE FINALE
  28. BAB 27: PARENTING 101
  29. KESIMPULAN
  30. BAB BONUS: INSURANS DAN TAKAFUL
  31. TENTANG PENULIS
  32. RUJUKAN

Customer Reviews

Based on 22 reviews
41%
(9)
36%
(8)
23%
(5)
0%
(0)
0%
(0)
M
M. Zul (Goodreads)
Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima

Ilmu-ilmu kewangan sepatutnya diterapkan dari awal dalam sistem pendidikan di negara Malaysia dan seluruh dunia. Walaubagaimanapun, pengalaman-pengalaman yang dilalui dan diceritakan penulis dalam buku ini sedikit sebanyak mengajar kita apa itu pengurusan kewangan dalam kehidupan.

Bab akhir (bonus) yang berbincang mengenai insurans dan takaful sangat membuka mata pembaca tentang apa itu insurans, beza insurans dan takaful, dan sebagainya.

F
Farid (Goodreads)
Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima

Buku ni, bagus kalau nak bina mindset kewangan. Kalau nak betul betul tahu pasal pengurusan kewangan tu, buku ni tak sesuai sangat kot. Sebab buku ni cerita pasal pengalaman penulis dapat kumpul 100k masa umur 25 tapi on surface je, penerangan yang dia bagi tak detail sangat (except the insurance part). Personally, idea dia agak bersepah, tak disusun dengan berapa baik. Tapi apa pun, buku ni buat kita semangat dan sedar pentingnya untuk menguruskan kewangan kita betul betul. Good job Gory!

S
Syawal (Goodreads)
Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima

Buku ni tentang pengurusan kewangan. Aku beli sebab waktu selak-selak buku ni, ada bab tentang simpanan emas. Haha.
.
Overall buku ni ditulis dalam bahasa yang mudah dan bukan macam buku teks Accounting budak degree. So, korang tak perlu risau tentang term-term yang penulis gunakan. Buku ni bukan lah buku 'idealistik' tetapi lebih kepada 'realistik'.
.
Tapi bila aku tonton penulis ni punya talk dekat Cakna Kewangan Summit (CK Summit) baru-baru ni, cara cakap lebih baik dan sopan. Hahaha. Mungkin sebab majlis formal. Takdelah aku cakap buku ni penuh dengan kata-kata kesat, melainkan carutan khas untuk anak muda yang pandai pinjam PTPTN tapi tak sedar diri. Haha.
.
Basic dalam buku ni, penulis share pengalaman capai simpanan peribadi 6 angka menjelang umur 25.

Enam Angka Menjelang Dua Puluh Lima by Azraei Muhamad
You have successfully subscribed!
This email has been registered